Καλώς Ήρθατε

Sinohellenica

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Ὁ μὲν ἀκηκοὼς ἐπελάθετο, ὁ δ’ ἑορακὼς μέμνηται· μεμάθηκε δ’ ἀληθῶς ὁ ποιήσας. Ἀνώνυμος Σινικός* *φερόμενον πολλαχῶς Γεωργίου χαρακίτου ἐπιλέλησται μὲν ὁ ἀκηκοώς, μέμνηται δ' ὁ ἑορακώς, μεμάθηκε δ' ἀληθῶς ὁ ποιήσας. Τοῦ αὐτοῦ ἄλλως ἀκροατοῦ μὲν τὸ ἐπιλελῆσθαι, θεατοῦ δὲ τὸ μεμνῆσθαι, ποιητοῦ δὲ τὸ ἀληθῶς μεμαθηκέναι. Τοῦ αὐτοῦ ἄλλως ἀκηκοότος μὲν τὸ ἐπιλελῆσθαι, ἑορακότος δὲ τὸ μεμνῆσθαι, πεπραχότος δὲ τὸ ἀληθῶς μεμαθηκέναι. Σωτηρίου γραμματικοῦ Ὁ μὲν ἀκούσας ἐπελάθετο, ὁ δ' ἰδὼν μέμνηται· μόνος δ' ἔμαθεν ὁ ποιήσας.

H Sinohellenica αποτελεί κλειστή διαδικτυακή Κοινότητα Πρακτικής, αποτελούμενη από διακεκριμένους Κινέζους Καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας, καθώς και από Ομάδα Ερευνητών του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Από την ελληνική πλευρά, συμμετέχουν επιστήμονες, μεταξύ άλλων, οι Καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι.Ν. Καζάζης και Αντώνιος Ρεγκάκος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΓ αντίστοιχα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία ξεκίνησε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ίδρυμα έρευνας και εφαρμογών του Υπουργείου Παιδείας, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ιδρυμάτων για τη γλώσσα -EFNIL), είναι να συντελέσει στην επέκταση των τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, που λειτουργούν ήδη στην Κίνα, από την αρχαία ελληνική στη βυζαντινή και νέα ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό. Τα μέλη της διαδικτυακής Κοινότητας Πρακτικής θα αναπτύξουν, μεταξύ άλλων, από κοινού ψηφιακά μαθήματα, κατάλληλα για τις ανάγκες των προπτυχιακών φοιτητών στην Κίνα και θα πιστοποιήσουν επισήμως τη γνώση της νέας ελληνικής. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΓ θέτει στη διάθεση των μελών της κοινότητας αυτής καθώς και στα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά τμήματα το σύνολο των ψηφιακών πόρων για τη μελέτη της Ελληνικής. Το ψηφιακό αυτό υλικό είναι αποτέλεσμα δεκαπενταετούς έρευνας και θα αποτελέσει τη βάση στην εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και συνεργαζόμενων ερευνητικών φορέων. Το ΚΕΓ αποτελεί εξουσιοδοτημένο όργανο Πιστοποίησης των (νέων) ελληνικών στο εξωτερικό, διαθέτοντας 150 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Ιωάννης Ν. Καζάζης
Επιτελική Ομάδα: Καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος
  Καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος
   
  Μαρία Αραποπούλου
  δρ Βασίλης Βασιλειάδης
Συντονίστρια-Υπεύθυνη Επικοινωνίας: δρ Ράνια Βοσκάκη (sinohellenicaATgmailDOTcom)
  δρ Θωμαή Δαλπαναγιώτη
  Μαρία Κεσόγλου
  Άννα Κοκκινίδου
  Εύη Μητρούση
  Στεφανία Μποτέλη
  Νίκη Οικονομάκη
  Κυριακή Σπανού
  δρ Ελένη Τζιάφα
  Σωτήρης Τσέλικας
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Εκδόσεων: Θεόδωρος Σαρουγιαννίδης
Τεχνική Υποστήριξη: Νίκος Μπαρτζιώκας
Ελληνικά

Πύλη για την ελληνική γλώσσα

H «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2004-2006).

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όλους/ες όσοι/ες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρεί να καλύψει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της -αρχαία ελληνική, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική- αλλά και στη συγχρονική της διάσταση.

Πύλη για την ελληνική γλώσσα

Γλῶσσαν νωμᾶν

I.N. Καζάζης
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας